• iselinbst

 • Forsiden
 • Add meg
 • Facebook
 • Instagram
 • Lille fotograf

  Minato er blitt ekstremt opptatt av å ta bilder. Han elsker alt som har med kamera og gjøre, både og ta bilder og å bli tatt bilder av. Han kommer flere ganger for dagen og sier; ta bilder av meg da, mamma. Han har lenge tatt bilder med mobilen min, men nå i det siste har han funnet ut hvordan kompaktkameraet fungerer. Han tar bilder som bare det, og fyller lett opp hele minnekortet. Det meste er så klart bilder av gulvet eller utydlige bilder av alt mulig, men innimellom alt er det noen blinkskudd han har fått.
  Han har aller mest lyst å bruke speilrefleksen, og kan bli ganske så hissig når han ikke får lov til det. Han har jo langt i fra store nok hender til et sånt kamera, så det er jo lite vits i for han å bruke det. Det er og ganske kjipt viss han mister det i bakken.


  Her fikk han et vakkert bilde av Madelen og pusen.


  Og så fikk han dette fantastiske bildet meg meg, haha.  Jeg lurer litt på å kjøpe et kamera til han til jul, siden han er så glad i det. Jeg har sett at de selger barnekamera fra Nikon. Disse tåler mye mer, til og med vann. Så klart ikke samme kvalitet som på kamera vi voksne ville brukt, men det er vel ikke det en tre-åring bryr seg mest om.

  Andre som har barn som liker å ta bilder?

  #mammablogg #foto #barn #bilder

  25 ting som gjør Minato sint

  Barn i 2 - 3 års alderen er noen spesielle skapninger til tider, og det skal ikke mye til før de kan bli ganske så sint. Heldigvis så skal det like lite til før de blir glad igjen også da. Jeg tenkte å dele litt typiske ting som kan gjøre Minato sint om dagene, og kanskje det er noen som kjenner igjen sin egen litt gullunge.

  • Det var ikke mamma som skulle kle på idag, det var pappa.
  • Netflix funker ikke.. "fiks internetten nooooo"
  • Feil episode av Jake og sjørøveren ble satt på
  • Er sulten, men skal absolutt ikke spise middagen.
  • Pappa kan ikke nattasangen.....
  • Han skal ikke ha regnklær på når det regner, han skal ha jakke uansett.
  • Sokkene skal av.. ALLTID!
  • Vil ikke sitte i vognen, men vil heller ikke gå den rette veien.
  • Skiven skulle ikke bli delt i to likevel.
  • Han sa leverpostei, men når skiven kommer så skulle det være prim i stede for.
  • Å måtte dele med storesøster kan være vanskelig av og til.
  • Han skulle jo sette seg inn i bilen selv.
  • Smokken skulle være grønn, ikke blå.
  • Han skal bli bært, og det skal sykkelen og samtidig.
  • Han har snørr.
  • Mamma har en ekkel føflekk som ser ekkel og gammel ut.
  • Han kunne tenke seg å spise mange fluortabletter på en gang.
  • Han skulle ha en annen lue den dagen, og det er helst en vi ikke finner nett da.
  • Det er han som har bursdag i dag (hver dag), ingen andre.
  • Han kan alt, og har vært med på alt.
  • Mamma sin mobil har kode.
  • Madelen sin ipad har et spill han ikke har.
  • Han skulle ha akkuratt den leken Madelen leker med.
  • Han skulle svare når telefonen ringte.
  • Madelen vil gjøre noe annet enn å leke med han.


  Søteste sinte fjeset som finnes <3

   

  #mammablogg #trassalderen #barn

  2 1/2 års kontroll - Minato

  På onsdag var vi på 2 1/2 års kontroll hos helsesøster, og det gikk supert. Hun var så stolt over Minato, at han kunne snakke så bra som han kan. Han har forandret seg mye det siste året, og det var godt å få bekreftet at han ikke henger etter (selv om jeg ikke trodde det). Han kunne pusle, byggeklosser og hoppe uten noen problem, så der var det enda et pluss.

  Det jeg var mest bekymret for var vekta hans, fordi han spiser veldig lite. Han har nesten alltid spist lite, men i det siste har han spist ekstra lite. Han er kjempe vand, og jeg er redd han ikke får i seg de vitaminene han skal ha. Heldigvis viste vekta 12 kg nå, og 86 cm, så det kan man ikke klage på. Hode var blitt 48 cm allerede. Han begynner å bli en stor gutt, selv om han er ganske liten for alderen sin (på høyde). Vi har prøvd å gi han vitaminer før, og det gikk en stund, men så fant han ut at han ikke ville det. Jeg føler ikke jeg kan tvinge i han noe hver dag liksom. Men vi skulle se om han begynte å spise mer, og heller gi han måltid ganske så ofte.

  Ellers gikk timen over alle forventinger, og vi har en perfekt liten gutt. Han kan være både sta og blid, og det er jo nett sånn det skal være. Jeg er så stolt over han (begge to så klart).

  //bilder fra idag

  Andre som har barn som spiser veldig lite?

  Hvor store var deres på 2 1/2 års kontroll?

   

  #mammablogg #barn #kontroll #helsesøster

  For mye salt

  God kveld!

  I dag har vært en dag litt utenom det normale. Den startet helt normalt som alle andre dager, men så tok vi øynene bort fra Minato et øyeblikk, og da hadde han klart gjøre litt rampestreker så klart. Noen rampestreker er ganske så uskyldige, men denne kunne vært ganske så skummel.
  Det var glemt igjen en boks med blandingskrydder på bordet, og denne hadde så klart Minato funnet. Det var kryddet i hele sofane, og på spisebordet. Jeg fant en tallerk som så ut som at den var slikket ren, og ble plutselig litt bekymret. Da jeg spurte Minato om det nølte han ikke med å si ja.. Han sa det var kjempe godt med salt, og at han hadde spist salt (han kaller det salt).

  Jeg gav han vann med det samme for det var første tanken min, og så begynte jeg å google. Jeg kom frem til at jeg måtte ringe giftsentralen, og de skremte oss i grunn enda mer. Nå visste ikke vi hvor mye han hadde fått i seg, men de sa at viss han hadde spist over en teskje, så måtte han på sykehus å ta prøver. Da måtte han ta blodprøver de neste 6 timene for å skjekke natrium verdier (eller noe?), og viss ting ikke var i orden etter det så måtte det gjøres enda mer.

  Vi ringte så klart legevakten med det samme, og etter en stund så hadde de kommet frem til at vi skulle vente. Når de ringte opp igjen så var det allerede over to timer siden det skjedde. De hadde ikke riktig utstyr her vi bor, så da fikk vi beskjed om at vi skulle heller ringe sykehuset viss han fikk symptomer på forgiftning.

  Heldigvis har han vært helt fin hele dagen, så nå er nok faren uansett over. Vi vet jo ikke hvor mye han har fått i seg, og han kan jo bare ha smakt på det og ikke likt det også, men jeg syns det er bedre å være på den sikre siden når det gjelder barna. Det er mye bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite!


  Er det flere som har barn som har puttet ting de ikke burde i munnen sin?

  #mammablogg #barn

  Aldri ha en kake på kjøkkenbenken  Jeg tror nok farmoren angret på at hun satt en kake i Minato sin høyde da hun kom hjem i går. Jeg fant han med begge hendene i kaken, og han spiste med hele seg. Litt av bunnen på kaken var igjen i tilfelle noen andre ville smake da, men alt glasuren var borte.. hehe.

  #mammablogg #rampestreker

  2-åring i hus

  God kveld/natt!

  Nå sr jeg jo at klokken ble over 12 før jeg fikk skrevet innlegget i kveld, så nå har ikke lille venn bursdag lenger. Men i går da, så fylte Minato 2 år. Den bitte lille babyen min har blitt så stor, og klarer så mye selv. Hipp Hipp Hurra for vakreste Minato gutten vår!! Vi er kjempe glad i deg søtnos.

  Disse to årene har gått som bare det, og jeg føler at det ikke er lenge siden vi feiret 1 års dagen din. Det er heller ikke så lenge siden vi reiste til Haukeland, og jeg måtte bli satt i gang dagen før termin pga. lite vann og liten baby. Jeg husker det som at det var i går da du ble født, og det første jeg sa var at du var så blå.. og alle såg rart på meg, for det var ikke det mest typiske å si til sitt nyfødte barn.

  I dag har du feiret bursdagen din både i barnehagen, med ballonger og krone, og du har feiret med en god middag på hotell med de nærmeste. Du har fått deg to store pakker, både traktor og en stor gul bil. Den store gule bilen fra tante Lene falt virkelig i smak, og det var jammen ikke lett å få deg bort fra den. Siden du måtte spise litt kveldsmat, så kunne du desverre ikke få viljen din selv om det var din bursdag, men det gikk fort over. Etter kveldsmaten, så koste vi oss her hjemme med chips og godterier. Det ble en sen kveld på deg og "syssi", men det er jo fridag i morgen da.  Det var ikke feil med is til dessert i dag hvertfall. Sandwich er favoritten til denne gutten.  Når vi kom hjem fra hotellet så ventet det en stor pakke i bilen, og oppi den var det en traktor. Gjett om det var noen som ble glad for det!  I morgen er det tid for selskap med Kim sin familie, så da blir det enda mer pakker på denne gutten. Siden alt ble litt delt opp i år, så blir det mange feiringer. Vi har en million ting å tenke på, så bursdagene har vi faktisk fått servert, og omtrent ikke gjort noe selv. Det kaller jeg luksus (selv om jeg egentlig elsker å lage til bursdager med tema og greier da).

  Håper dere andre har hatt en fin dag :)

   #2år #mammablogg #mamma #bursdag #hipphurra #Minato

  Minato 2 år - første selskap

  God kveld!

  I dag har vi feiret Minato sitt første bursdagsselskap for i år. Vi har jo verken kjøkken eller hus til å ha noe i i år, så heldigvis har vi snille foreldre som lager bursdager til Minatoen vår. Siden mamma og de ikke hadde plass til hele slekten, og svigers har en trapp som min bestemor ikke kommer seg opp, så delte vi det rett og slett opp. I dag har vi feiret med min side av familien, og på lørdag er det Kim sin side som skal få komme.

  Det ble ingen tema eller noe sånt i år, for det hadde jeg ikke tid til i det hele. Jeg fikk alt servert, og det eneste jeg gjorde var å lage en pai. Utrolig greit i grunn, for det ble jo null stress på oss (eller stress har vi jo mye av allerede da).

  Minato var veldig fornøyd med både gaver og kaker. Han fikk både Pocoyo bamser, vintersko, penger, klær og mange andre gøye leker. Han er jo skikkelig Pocoyo gal for tiden, så da måtte jeg nesten bestille bamsene til han (super kvalitet, og kostet bare ca. 100 kr på Ebay for alle tre).

  Nå er Minato så stor at han leker fint med andre, så i dag har han og onkel Stian lekt sammen kjempe fint. De gikk til og med tur med oldemor, og Minato hadde visst hermet etter absolutt alt Stian gjorde.


  I morgen er det første skoledag for Madelen. Jeg tror jeg har det som trengst for første dag klart, men er veldig usikker. Har ikke fått så mye informasjon, men vi har kjøpt inn det alt jeg har kommet på, og noe kommer nok snart i posten. Jeg gruer meg skikkelig, og syns hun er alt for liten til dette. De fleste barn gleder seg, men Madelen gruer seg bare, noe som er veldig dumt. Jeg håper at hun fort finner ut at det ikke er så gale likevel.

  Nå er det legge tid for meg, for i morgen er det tidlig opp for alle sammen. Natta :)

  Andre som har 1. klassinger i år?

   

  Minato - 17 mnd kontrollen

  På onsdag var vi til helsesøster med Minato, der han og skulle få sprøyte. Hun var veldig fornøyd med hvordan han har utviklet seg både språklig og motorisk. Han er jo kjempe flink til å snakke, og han springer rundt hele dagen. Jeg tok opp at han spiser ganske lite, og det kunne man se på vekta. Han hadde bare gått opp 200 gram på et halvt år, og strukket seg 5 cm. De skulle følge med litt ekstra på viss han begynte å bli mer slapp og sånne ting, men mest sannsynlig så gikk det seg til.
  Han fikk også sprøyte for Meslinger, Kusma og Røde Hunder. Den var så klart lite populær, men han har hvertfall ikke fått noen bivirkinger enda.

  Han veide nå 9960 gram, og var blitt hele 77 cm lang. Han er ikke store gutten, men likevel større enn hva storesøster var på samme alderen.  17 måneder - utvikling:

  De fleste kan:
  - Bruker fem eller flere ord hyppig - Han bruker mange flere enn det i sin daglige dale.
  - Liker "late som" leker - Han elsker å leke forskjellige leker med Madelen. Vet ikke hvor mye han forstår, men han er helt med på alt.
  - Liker å sitte på lekene sine - Ja, spesielt sparegrisen sin.

  Halvparten kan:
  - Reagerer på ordrer - Dette forstår han godt, men ikke alltid han bryr seg. Men et eksempel var en dag jeg spurte om han kunne hente mobilen min, og han gikk rett bort å hentet den og gav den til meg.
  - Mate dukke - Han pleier hvertfall være veldig god med dukkene til Madelen. Han holder dem fint og sånt.
  - Prater mer tydlig - Vi forstår faktisk nesten alltid hva han vil eller mener.

  Noen få kan:
  - Danser til musikk - Dette har han gjort fra før han var 1 år. Jeg tror han er født danser, for han har virkelig rytme. Han tar virkelig av med hånda opp og vrikking på hoftene.
  - Sorterer leker etter farge - Dette har jeg ikke tenkte over.
  - Sparker ball - Ja, han syns det er kjempe gøy.

  Ellers har han blitt veldig flink å synge, med riktig tone. Jeg er mest imponert over han når han synger The fox, da er det "pa-pa-pa-pa-pa.. dos dai", og litt "hattiho" etterpå.
  Han elsker virkelig å hoppe, og hopper både på gulv, sofa, seng osv.. Og så skal han lande på rumpen, noe jeg tror han har funnet ut er vondt på gulvet nå. Madelen driver hele tiden på å ta salto/knesalto i sofaen, så nå prøver Minato på det samme.

  Ord han kan: Mamma, pappa, dytte (Madelen), mina (usikker på om det er Minato eller min han mener), pus, dikka (drikke), tst (tørst), Aja (Anja), onas (Jonas), mett, mat, bus (brus), sips (Chips, haha, godt lært opp), tiss, bæsj, beia (bleie), lys, tante, au, nam nam, hei, hade.. og sikkert noe jeg ikke kommer på i farten.

  Dyr han etterligner: Hund(voffvoff), sau(Bææ), ku(mooo), hest (iiha), bjørn (vrææ).

   

  Hvor gammel er din/dine små?

  Første aketuren

  God kveld!

  Det ble visst ikke så mye blogging på meg likevel, for det ble litt hektisk. Jeg blir som vanlig ekstremt trett hver gang Kim kommer hjem, noe jeg tror er fordi kroppen min plutselig kan slappe litt av, og den går i hvilemodus (eller noe sånt noe, hehe). I går var jeg på ny kjøretime, og kom hjem ganske sent. Vi måtte så klart handle litt juleting til huset, og da gikk det sin tid. I dag har det vært jobb og barnehage for meg og Minato, og jeg var veldig sliten da jeg kom hjem.

  Minato har litt mer energi, så når han kom hjem så fikk han være med ut i snøen. Han har aldri vært ute å lekt i snøen før, og i dag tok tante Lene han med på hans første aketur. Det var blitt mørkt ute allerede, så det var på med refleksvester, og så var det klart. Han hadde på seg masse klær, og et teppe i akebrettet, så han hadde det lunt og godt. Det var visst kjempe gøy, og en blid og fornøyd liten tass hadde pratet i vei hele veien til butikken.  Nå merker jeg at det er på tide å legge seg, for jeg klarer ikke skrive et innlegg der teksten gir noe mening. Natta!

   

  Andre som har snø?

  Første hårklipp

  I går hadde Minato sin aller første hårklipp, og det var på tide. Han har hatt hår langt ned i øynene lenge nå, og det begynte å se ut som pottesveis. Heldigvis for oss er tante Lene frisør, så da hun spurte om det ikke snart var på tide var jeg kjapp med å svare at vi tar det med en gang. Det gikk bedre enn jeg trodde, og vi ble ferdig uten hyling. Vi plasserte han i stolen sin foran vasken på badet, så da fikk han leke i vann mens vi holdt på. Jeg husker med Madelen, på hennes første klipp måtte vi forflytte oss rundt i hele huset, og det lå tilslutt mat over alt.

  Tøffingen vår måtte så klart få voks i håret når han var ferdig, og han ble riktig så stilig.  Når klippet dere små seg for første gang? Hvordan gikk det?

  Minato 12 mnd

  Nå var det på tide med ny Minato oppdatering, bedre sent enn aldri. Dette blir den siste oppdateringen av denne typen, for nå er han allerede over året. Dette året har gått så alt for fort, og jeg blir faktisk litt lei meg av å tenke på at han ikke er baby lenger, og kommer aldri til å være lille babyen min igjen. Det er så utrolig irriterende at nett det første året til barna må gå så fort, for det er jo det året der det skjer noe nytt hele tiden. Det er da man angrer på at noen dager, der det bare var stress, gråting og lite søvn, ville man bare at tiden skulle gå fort.

  Denne oppdateringen ventet jeg med for han var på 1 års kontroll på onsdag. Det var ikke lege der, så vi må tilbake for sprøyte og legeskjekk. Han fikk målt seg da, og hadde gått litt ned i vekt siden forrige gang. Nå var han 9530 g og 73,5 cm lang, og jeg syns han er blitt en stor gutt. Vi snakket ikke så mye denne gangen, siden vi skal snart tilbake, men jeg fikk helsesøster til å se på prikkene hans. Og hun sa det var nok vannkopper, og det er jo det alle andre sier også.  Søvn:

  Det går litt opp og ned, og det er ganske lite fast syns jeg (spesielt på dagen). Jeg vet det at han sover ganske mye til å være så stor, men det gjorde Madelen også. Det er ikke helt ideelt med tanke på barnehagen, men han blir som oftest trett igjen allerede under frokosten i barnehagen. Han er veldig flink å legge seg om natta, men jeg syns det har blitt litt vel tidlig nå om dagene. Allerede klokken 19 er han super trett og jeg klarer ikke holde han våken lenger. Det er jo greit dette sånn sett, men det er ikke alltid like gøy å stå opp før 6 om morningen.

  Måltider:

  Etter at Minato begynte i barnehagen, så vil han helst bare ha skive til frokost, lunsj og kvelds. Noen få dager gir jeg litt grøt, men det er ikke ofte. Han spiser en god del og, som oftest over en skive til et måltid (hadde det bare vært like lett å få Madelen til å spise en hel skive). De dagene han har vært i barnehagen er han kjempe sulten, og ikke minst tørst når han komme hjem. Han pleier alltid drikke en hel flaske uten stopp, for å så spise masse middag. Han er så klart mest glad i det vi spiser, men noen dager får han fortsatt middagsglass. Frukt er fortsatt ikke favoritten, men jeg får i han sånn frukt beger som heter fruktsalat og noen smoothieposer.  Motorikk:

  På mandag lærte denne gutten å gå, og jeg er så klart super stolt mamma. Da gikk han over hele gulvet flere ganger, og etter det så slipper han seg nett som det er. Han er ikke helt stødig enda, så det er mest når han skal gå fra en plass og over til en ny plass der han kan holde seg fast. Han er også blitt voldsom på klatring, og det syns jeg i grunn er litt skummelt. I dag fant jeg han på toppen av tripp trapp stolen, og der sto han å hoppet. Rytme kan ikke noen si at denne gutten mangler, for han er litt av en danse løve. Med det samme han hører litt techno musikk så er han i hundre, og fist pumper som bare det, i syden prøvde han seg på litt hoftevrikking også, haha.

  Språk:

  Noe som er helt sikkert er at han forstår veldig godt hva vi sier til han, da gjør han bare det han ikke har lov til enda fortere. Han sier vel ikke noen flere ord enn sist, men jeg forstår han likevel mye bedre enn noen gang. Han er utrolig tydlig på hva han vil, og det er jo bra.

  De fleste kan:

  *Imiterer andres aktivitet - Det gjør han masse
  *Babler med ordlignende lyder - Kan
  *Viser med gester hva han vil ha - Veldig tydlig

  Halvparten kan:

  *Sier enkeltord - Ja, noen
  *Tar et par steg - Ja
  *Forstår enkle instruksjoner - Kan

  Noen få kan:

  *Skriver med tegnestifter - Har aldri prøvd
  *Flink til å gå - Han kommer seg for hver dag
  *Sier to ord - Ja

  Hvor gammelt er ditt/dine barn?

       

  Minato - første året i bilder  Hærlig å se hvor mye han har utviklet seg det første året, for det er jammen meg mye.

  1 års dagen

  God kveld!

  Nå er stresset over for denne uken, og jeg tenkte jeg kunne sette meg ned å skrive et lite innlegg før jeg finner sengen. Det har vært en travel uke med barnehage innkjøring, jobb start, 1 års dag osv, så bloggen har fått litt lite oppmerksomhet.

  På Torsdag fylte lille store Minato gutten vår 1 år, og vi feiret den på Leo`s lekeland og Toys rus. Jeg skal skrive 12 mnd oppdatering, men jeg tenker jeg venter til etter onsdag, for da er det 1 års kontroll. Da skal han både veies, måles og få sprøyte.

  Hele gårs dagen brukte jeg på kakebaking, og rydding av hus. I dag var den store selskaps dagen, og vi har stått på siden vi sto opp for å få ting klart. Heldigvis har jeg en så flink kjærest som tar seg av både rydding og baking av pizzaboller og rundstykker (hadde nok ikke kommet meg i mål uten). Jeg prøvde meg på min første fondant kake med to etasjer, men den ble ikke helt vellykket. Jeg vet hva feilen min var da, så neste gang får jeg håpe det går litt lettere. Selve feiringen gikk som smurt i hvertfall, og det var ingen som klagde på noe som helst. Minato fikk mange fine gaver, men han brydde seg ikke med å åpne noen av dem. Madelen der i mot, hun åpnet alle med glede, og var likevel skuffet over at hun bare fikk en gave, heheh.

  Viss det er av stor interesse så kan jeg ta bilder av det han fikk idag. Han fikk heldigvis masse ullklær, og en del vanlige klær. Dette er noe han hadde veldig bruk for, så det var supert.  Hvordan feiret dere 1 års dagen? Eller hva planer har dere?

  Lykketrollet

  Søtingen <3

  Planlegging av 1 års dag

  I går fikk jeg en pakke i posten fra Cacas, så nå tenkte jeg å vise dere mine planer for 1 års dagen til Minato. Nå er det bare 20 dager til han fyller 1 år, og vi er borte fra 10-18, så jeg begynner å få det travelt. Jeg har tenkt å lage hovedkaken selv, og har faktisk aldri laget en skikkelig fondant kake. Etter å ha sett det flott Mikkemus tema kakebordet til Tornerosedesign, så bestemte jeg meg for å prøve noe nytt. Planen var i grunn lyseblå, hvit, sterner osv, men nå går det i rødt, hvitt og svart. Det høres veldig voldsomt ut, men jeg tror det kan bli bra.  Her skal det gå i polkadots fra ende til annen. Jeg har bestillt kopper, tallerker, popcornbeger (orket ikke lage selv denne gangen), ballonger, sugerør og muffinsformer fra Festfabrikken.no. Serviettene er fra Ebay, og resten fra Cacas. Jeg glemte å ta bilde av et par sånne Mikkemus utstikkere jeg kjøpte på ebay.  Dette er kakebordet jeg har hentet inspirasjonen min fra. Jeg syns det er helt nydelig, og hun er så utrolig flink. Mitt blir nok ikke helt likt, og siden det er familie selskap blir nok mitt litt mer tenkt ut til voksne. Kommer nok til å bytte ut diverse lakris og smågodt med en pavlova osv.

  Jeg har lagret en haug med kakebilder fra google, så vi får se om jeg klarer å sette sammen noe til slutt.

  Hva syns dere om at jeg har valgt et ikke veldig 1 års dag tema?

  Hva vi har til barnehagestart  1. Stonz til å ha på i vognen.
  2. Regnklær fra H/H (str 86). Det er greit å ha to, så vi skal kjøpe et til.
  3. Lillelam ulldress (str 80). Ønsker en til i 86 til vinteren, for disse er jeg mest fornøyd med.
  4. Molo parkdress (str 80). Jeg håper denne holder til det er på tide med vinterdress, men den begynner å bli litt knapp.  5. Støvler fra Biisgard (str 20). Jeg elsker disse, og vi har de samme i Rosa til Madelen.
  6. Luer. Nett nå har vi disse to Reima luene i str 48, men vi må ha en litt tjukkere til vinteren kommer.
  7. Tøfler. Det er utrolig greit å ha noen tøfler i barnehagen, så jeg gikk for disse sokketøflene fra hm.
  8. Halslue fra Joha (ull). Denne er str 1-2 år, men litt liten, så må nok kjøpe ny utover høsten. Denne er veldig grei i vognen.  9. Barnehagesekk. Siden Minato ikke kommer til å gå turer det første året, så gikk vi for denne søte pandasekken (kjøpt på en Kawaii butikk i London). Til neste år får han nok seg Bergans sekk han også, nett som Madelen.

   

  Noe mer enn dette har vi ikke kjøpt inn enda, og jeg håper på at han får en del av det han trenger til bursdagen sin. Han skal begynne i barnehagen et par dager før, men jeg tror vi har det vi trenger til de dagene. Det er jo tusen ting man trenger til barnehage start, spesielt til vinterstid. Jeg tenkte jeg bare skulle ha Mountain Buggyen eller Scooteren til sovevogn, så jeg slipper å kjøpe det nytt.

  I fjord på denne tiden laget jeg en lite guide til hva man trenger, den kan dere lese her.

  Har dere kjøpt inn alt som trengs?

  Minato 11 mnd

  Da var babyen min allerede 11 mnd, og jeg føler det var i går jeg skrev forrige oppdatering her på bloggen. Denne måneden har gått utrolig fort, nesten litt for fort. Vi har vært på 10 mnd kontroll denne måneden da (litt sent), og da fikk vi endelig veid han. Jeg trodde han var tyngre, men han veide 9500 g og var bare 72 cm. Madelen var en cm lenger på denne tiden, og to kilo lettere.Neste kontroll er 1 års kontrollen, og da er det litt større skjekk med lege, sprøyte osv også. Nå fremover er programmet vårt fullt, og jeg har tusen ting å planlegge. Jeg har funnet tema til bursdagen, og har komt i gang med en del av tingene (tenkte jeg skulle vise dere bilde en dag, av innkjøpene). Vi reiser til Tyrkia den 10. August, og rett etter det skal jeg begynne å jobbe igjen. Minato begynner i barnehagen den 19, og vi trenger å kjøpe alt til barnehage start (alt fra klær, yttertøy, sko osv.). Heldigvis har han bursdag et par dager etter, så jeg håper han får noe av det han trenger da :)

  Minato fikk sine to første tenner den 13. Juli, de to nede i midten. Jeg tror neste tann kommer oppe til ene siden, for det ser ut som det er en til på vei der.  Søvn:

  Jeg liker ikke døgnrytmen hans for tiden, for jeg skjønner meg ikke helt på den. Han våkner mange dager alt for tidlig (type 5 om natten), og andre dager sover han til rundt 7. Jeg prøver å ha han i seng til en fast tid om kvelden, og jeg har nå begynt å kutte litt ned på soving på dagen (så vi får se om det fungerer etter hvert). Første luren har han mellom halv 9 og 10 (idag sovnet han halv 9). Da triller jeg han noen minutter utenfor i vogn (kan ikke gå lenger, for Madelen er som oftest ikke stått opp). Neste lur varierer veldig, både på lengde og når han sover. Siden jeg prøver å kutte ned på sovingen på dagtid, så får han ikke sove etter klokken 4-halv 5 lenger. Jeg prøver å holde han våken til klokken 8, og det går som oftest fint så lenge han blir aktivisert. Jeg har prøvd å legge han litt over 7 noen ganger, og da har han våknet mellom 5-halv 6 om morningen.  Måltider:

  ca. 06.30 - Flaske med melk (vi har begynt med melk om mornignen igjen de dagene han våkner tidlig).
  07.30 - Morgengrøten
  ca. 11.00 - Skive, yogurt eller fruktmos
  14.00 - Halvt middagsglass
  16.30 - Halvt middagsglass eller den middagen vi spiser
  19.00 - Kveldsgrøt
  20.00 - Noen slurker med melk i sengen (jada..)  Minato elsker pizza, og han har lært seg en teknikk sånn at han spiser bare fyllet, hehe.

  Motorikk:

  Nå er det nok rett før han går uten problemer. Han er utrolig rask på å komme seg frem rundt i huset, og går veldig fint med å bare holde seg med en hånd i ting. Han klarer å stå en stund alene før han setter seg ned, og et par ganger har han tatt et skritt og to bortover uten å holde i noe. Han har også oppdaget flyet vi kjøpte til han til jul, så nå går han og klatrer på det så mye han bare kan. Når vi sier kan du klappe, vinke, så gjør han det med det samme. Han peker på det han vil ha, og har bra pinsett grep når han skal ta små ting. Han gjør også godt utrykk for at han forstår når han ikke har lov for ting, men da bare rister han på hodet og gjør det likevel.

  Språk:

  Han har ikke lært seg noen flere ord enn på forrige oppdatering, men han sier de han kan mye oftere. Nå merker jeg at det er mye mer bevisst, og det er stor forksjell på om han roper på noen og når han bare vil få frem noe lite. Når han våkner om morningen, og Madelen enda sover, så er det første han gjør å gå til trappa og rope på "dytte". Han står og roper kjempe lenge, og blir veldig skuffa viss han ikke får noe svar.  De fleste kan:

  • riktig ord for mamma og pappa - Ja
  • leker "klappe kake" - Han klapper når vi sier det, men har ikke testet noe "klappe kake".
  • står alene et par sekunder - Ja

  Halvparten kan:

  • imiterer andres aktivitet - Ja, han gjeiper når jeg gjør det f.eks.
  • putter objekter i en boks - Han har ikke putteboks, men han legger ofte ting i kasser osv.
  • forstår simple kommandoer - Han forstår godt nei, men lyer ikke så ofte.

  Noen få kan:

  • sier 1 ord (mamma/pappa) - Den forstod jeg ikke
  • setter seg fra stående - Ja

   

  Hvor store er deres små?

   

  Minato 10 mnd

  I dag fyller Minato allerede 10 mnd, og det er bare to mnd igjen til han er hele 1 år. Da blir det Minato`s første bursdagsfeiring, og det blir spennende. Jeg må vel snart begynne å planlegge, for jeg føler jeg er litt seint ute. Det er utrolig mye som har skjedd nå på en måned, og på utviklingsfronten har det skjedd mye. Kim har jo vært borte i 3 uker, så han såg det nok ekstra godt. Han har enda ikke fått noen tenner, men de kommer nok en gang de også rekner jeg med.  Søvn:

  På søvnfronten så har det vært litt så som så de siste dagene, noe jeg tror skyldes at det snart er tenner på vei. På en vanlig dag pleier han våkne mellom 06.00 - 07.30, for å så sovne igjen i vognen etter to timer (mellom 08.00 - 09.30). Det varierer veldig hvor lenge han sover på denne luren, for det kan være alt fra 1 time til 4 timer. Viss han bare sover 1 time, så har han som oftest tre lurer på dagen før det er leggetid på kvelden. Men viss han sover 3-4 timer, så pleier han bare ha en til litt utpå dagen. Men som sakt, så varierer dette veldig og vi går i grunn bare etter humøret hans. Leggetid på kvelden prøver vi å ha til rundt 20.00, for da legger Madelen seg. Men Minato er ofte veldig trøtt før det, så han sovner mellom 19.30 - 20.30.
  Måltider:

  ca. 07.30 - Grøt måltid (ferdig kjøpt på butikken)
  ca. 12.00 - Fruktmos eller babyyogurt + skive med leverpostei
  ca. 15.00 - Middag (enten glass eller hjemmelaget)
  ca. 17.00 - Frukt i babyfeederen
  18.30 - Kveldsgrøt
  20.00 - En flaske melk i sengen (ja, jeg vet det er en uvane)
  Motorikk:

  Her har det skjedd så utrolig mye. Minato har hengt litt etter med å snu seg, krabbe osv. Men nå den siste måneden har det blitt fart på gutten. Da Kim reiste på jobb hadde han nett nært å krabbe litt, og han klarte å reise seg opp til sofaen en gang. Nå er han over alt!! Han krabber på som bare det, både vanlig og han går på knærene. Han reiser seg opp etter ting, og går mens han holder seg fast med en eller begge hendene. Han er veldig tøff, og slipper seg ofte (men setter seg ned etter noen sekunder). Folk sier at han er utrolig sterk i beina, og står utrolig stødig. I går klatret han opp i vinduskarmen også. Jeg merker det er fint på tide å kjøpe inn alt av kantbeskyttekser, skuffelåser osv.

  Han er jo så klart veldig på å følge etter Madelen, så nå får hun ikke fred. Hun flytter seg rundt i huset, og han er i helene på henne med det samme. Skal hun på do, så finner jeg som oftest han kliss våt i dusjen noen sekunder etter. Han er veldig flink å rive ned alt hun lager, så når han sover på dagen er hun på sitt beste.

  Minato kan også klappe, vinke og nå har han lært "high five". Han elsker å danse, og danser som bare det når jeg setter på techno sangene. Han er nett som sin mor, og skal ikke ha noe barnesanger han, det blir da alt for kjedlig.

  Språk:

  Nå er det en del bevisst snakking, selv om mange av ordene han sier enda ikke er bevisste. Han har en stund sakt mamma og pappa, og det gjør han enda. Han er veldig tydlig på ja og nei, og når det er nei så rister han på hodet sitt (ja, det sier han med ord). Madelen går for "dytte" om dagene, og han følger etter henne og roper etter "dytte". Han prøver seg på å si "puse" til pusen, og da kommer "puu". Han har også sakt tante, men det ser ut til at han har glemt det ut igjen, hehe.
  De fleste kan:
  - Vinker "hadet" - Kan
  - Plukker opp ting med pinsettgrep - kan
  - Kryper godt, går med støtte - Kan

  Halvparten kan:
  - Rett ord for mamma og pappa - Kan
  - Forstår navnet sitt og "nei" - Kan
  - Viser hva han vil ha - Kan (han peiker eller strekker seg mot det han vil)

  Noen få kan:
  - Drikker fra kopp - Kan ikke
  - Står alene et par sekunder - Kan
  - Putter objekter inn i en boks - Det har vi ikke prøvd, har ikke putteboks.

   

  Hvor gammelt er ditt barn?

  Minato 9 mnd

  I forgårs fyllte Minato 9 mnd.. må si tiden flyr. Han har lært veldig mye siden sist oppdatering, og allerede et par dager etter forrige gang så begynte han å krabbe. Nå er han litt overalt, og det er så koslig. Han prøver å reiser seg opp i stå stilling også, men når han har midt på gulvet så står han mer i yoga stilling, med hendene i gulvet. Han har også blitt kjempe flink til å vinke og klappe, og han har begynt å si mer mamma, pappa, hei og rister på hodet når han mener nei.

  Han har vært en del syk denne måneden, så det har blitt lite mat på denne gutten. Vi har ikke vært hos helsesøster på en stund nå, så jeg vet ikke hvor stor han er blitt, men jeg kan ikke forestille meg at han har blitt så veldig stor.  Barn på 9 mnd!

  De fleste kan:
  - Kombinerer lyder til ord - Kan
  - Står en stund uten støtte - Han klarer stå litt mens han holder seg til sofa, bord osv.

  Halvparten kan:
  - Griper ting med pinsettgrep - kan
  - Går ved å holde fast i møbler - Kan ikke enda
  - Slår ting sammen - kan

  Noen få kan:
  - Leker "klappe kake" - Han kan klappe, men han synger ikke klappe kake liksom :P
  - Bruker rett ord for mamma - jeg tror det er bevisst når han sier det nå.
  - Og pappa - Han har nett begynt med å si pappapa og strekker armene ut når han vil til Kim.


  Hvor store er deres barn, og når lærte de å krabbe og gå?

  Minato 8 mnd - helt glemt det

  Hei hei!

  Jeg kom nett på at jeg har helt glemt å oppdatere om Minato som allerede er blitt 8 måneder. Den 22. Mai ble han 8 mnd, og det er under 4 mnd til han fyller året, jeg må si tiden flyr. Det er mye som skjer om dagene, og Minato lærer noe nytt hver dag. Om han ikke henger litt etter, så er han hvertfall ikke foran gjenomsnittet når det gjelder utvikling. Han nå om dagen så prøver han for harde livet på å krabbe og komme seg fremover. I går kom han seg for første gang flere meter bortover gulvet, på sin egen spesielle måte. Han bruker brystet som en plog, og dytter seg frem med beina, hehe. Han kommer seg fint i krabbe stilling, men har ikke helt knekt koden derfra. Han har veldig lyst å lære å stå, så han kommer seg hele tiden til tv-benken, og reiser seg opp på kne derfra. Det er nok ikke mange ukene til han klarer å komme seg helt opp i stå stilling.
  Det blir en del knall og fall om dagene, men det er jo bare noe som hører med. Litt grining blir det, men han er en tøff gutt som tar seg fort sammen og prøver på nytt.

  Han er fortsatt veldig flink å legge seg om kveldene, og sover søtt innen klokken er halv 9. Han har hatt en par morninger denne måneden han har våknet klokken 6, og absolutt ikke ville sovet igjen. Jeg tror han ikke har vært helt 100% frisk, og at det er derfor. Nå er han helt fin igjen, og sover fint til klokken er minst 8-halv 9. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har to barn som sover så utrolig bra, for jeg vet jeg er heldig.

  I mat veien har han blitt litt vrien i det siste. Før spiste han kjempe godt, men de to siste ukene har han ikke spist mer enn et halvt matglass om gangen. Da er han stapp mett, og bare rister på hodet sitt. Favoritten er kjøttkaker da, så da spiser han gjerne et par skeier mer mat. Han drikker 180 ml melk når han våkner, og kanskje 20 ml om kvelden før han legger seg. Kveldsgrøten pleier gå fint ned hele begeret heldigvis.

  Han har fått en ting for Harlem Shake, og danser som bare det når han hører den. Vi syns det var så vittigt at vi måtte få det på film, for det er bare den ene sangen han liker, hehe.  Han blir så sint og lei seg når han ikke får ting til nett som han hadde tenkt seg.

  Barn på 8 mnd kan:

  De fleste kan:
  - Sier mamma og pappa - Han sier mamma, men vet ikke om det er bevisst.
  - Begynner å krabber - Det nærmer seg
  - Flytter objekter mellom hendele - Den har han gjort lenge

  Halvparten kan:
  - Står med støtte - Bare viss han holder i hendene våre
  - Fink å krabbe - nei
  - Peker på objekter - nei

  Noen få kan:
  - Drar seg opp til stående - Bare opp på kne
  - Plukker opp ting med to fingre - nei
  - Viser hva han vil ha - Det gjør han, hvertfall når han vil ha drikke.

   

  Har ikke vært hos helsesøster nå!

   

  Dåpen til Minato

  Heisann!

  I dag tenkte jeg at jeg endelig skulle vise dere bilder fra dåpen til Minato, som jeg har lovd i en måned snart. Jeg hadde jo tenkt å ta kjempe masse bilder, alt fra detaljer av dekorasjon, familiebilder osv.. men i alt styret så glemte jeg jo det meste. Minato var også syk, med feber og hele pakken, så det var ikke noe vits i år gå ut for å fryse å ta bilder av hele gjengen. Lyset inne var ikke noe å skryte av, men jeg kan hvertfall vise noe av det jeg har.  Minato hadde ikke dåpskjole på seg i dåpen, vi valgte dåpsdress (faktisk fra ebay..). I kirken gikk det veldig fint, til tross for at vi slet litt med å få på han den lue/capsen han skulle bruke. Vi hadde seks faddere som var med frem, og i tillegg var Madelen med frem, og hun fikk ta av luen hans. Minato sa ikke et pip mens han var fremme, men han viste tydlig at han ikke ville bli holdt bakover når han skulle få vann på hodet sitt. Etter dette ble han så klart lei, og jeg benyttet klart sjangsen til å være med han ut, hehe.

  Etter gudstjenesten gikk vi bort til lokalet vi skulle være i, som bare var en to minutters gåtur. Da jeg kom bort begynte jeg å stresse med det samme, for jeg måtte jo få alle kakene på bordet. Jeg satt omtrent alle gjestene i arbeid, og kjøkkenet var plutselig fullt. Det er det som er fint med å bare ha nærmeste familien, da trenger ikke alt være helt hundre prosent perfekt, men likevel blir det perfekt. Det var oppi alt dette styret at jeg glemte å ta bilder av matbordet, og kom på det etter at folk hadde satt seg ned.  Middagen hadde ikke jeg noe med å gjøre, det var moren til Kim som ordnet. På menyen sto det oksesteik, svinesteik, koltbord og betasuppe, så det manglet ikke noe. Det såg hvertfall ut til at alle fant noe de likte, og det ble mye skryt på middagen. Minato selv sovnet med det samme vi kom inn dørene, så han sov gjennom hele middagen. Han fikk seg ny vogn av farmoren til dåpen, Emmaljunga Scooter, og den måtte han jo teste ut.  Kakebordet var det jeg som hadde kontroll på, men fikk hjelp til noen av kakene. Vi hadde en flott hovedkake som Monica hadde laget, og en kjempe fin kransekake som søsteren til min farfar hadde laget. Mamma hadde fått beskjed om å ta seg av oreokake og suksesskaken, mens Lene tok seg av den glutenfrie bløtekaken til Jonas. Jeg selv laget to forksjellige cupcakes, Pavlova, Mørksjokolade kake m/marengskrem, Smash kake, Sukkerfri kake m/bringebærkrem, Peanøttsmør kjeks, Pikekyss og Makroner. Jeg laget en kake til, men det ble mislykket (heldigvis hadde vi mer enn nok uansett). Jeg sa til Kim han skulle kjøpe inn litt frukt også, så han kom hjem med en hel kasse av det, så vi hadde mye frukt å by på. Lappene lagde jeg selv, og det er et DIY innlegg om det under dette.  Når Minato hadde våknet opp fra luren sin og hadde spist sin middag, så måtte jo så klart han få smake på sin egen sjokolademousse. Han hadde fått egen sukkerfri og melkefri, som var bare hans. Det falt iallefall godt i smak. Klærene såg ikke ut etterpå, men det er da en gangs klær, hehe.  Når det var gaveåpning var Minato i go humør, og koste seg med alle pakkebåndene. Han fikk sitte oppå gavebordet sitt, og var med å åpne alle gavene. Han fikk kjempe masse fint, og det ble masse penger i banken hans. Han fikk blant annet smykke og armbånd med navn og løven på, Jumperoo, dåpsattestholder, sparebørse, bilderamme og en hel del penger.  Dette var det eneste jeg fikk tatt av dekorasjonene, men det er i hvertfall et lite innblikk. Lysene lagde jeg i full fart kvelden før, og hadde aldri gjort det før, men de ble da sånn halvveis bra. Jeg hadde sjokolademousse i alle bordkortene, og alle fikk en som var tilpasset dem (mange med allergier og diabetes). De fine serviettene kjøpte vi på festservietten.no, og var kjempe fornøyd med dem. Jeg valgte å ha både de hjemmelagde glassene og vanlige glass på bodet, sånn at folk kunne ta det de ville. Jeg hadde nesten ikke plass til noe blomster, men hadde fine sånn små vaser på bordet. De hadde ikke blå blomster inne her vi bor, så det ble grønn og hvit (derfor fikk Lene beskjed om å lage grønn bløtekake, hehe).

  Alt i alt gikk dagen veldig fint, og vi fikk kjempe masse hjelp til oppryddingen etterpå. Det var så klart dumt at Minato var syk, men vi hadde hvertfall dagene etter til å slappe av på. Vi var alle helt ferdige når vi kom hjem, og sovnet på sofaen alle sammen rett etter vi hadde lagt Minato i sin egen seng.

  Minato 5 mnd

  Idag er Minato allerede fylt 5 mnd, jeg må si tiden flyr. Han er jo blitt kjempe stor gutt allerede, det er jo nesten litt skummelt. Tenkt dere det at om bare en liten måned er han blitt et halvt år, og jeg som fortsatt føler han nett er født. Det betyr jo at det bare er et halvt år igjen før han skal begynne i barnehagen, og jeg skal ut i jobb igjen. Jeg skulle ønske at nett det ene året man har fri kunne vart litt lenger altså, men det gjør det selvsagt ikke.

  Ved 5 måneder kan de fleste:

  * Kan skille mellom klare farger - usikker
  * Rulle rundt - Kan ikke
  * Leker med hender og føtter - Kan

  Ved 5 måneder klarer halvparten:

  * Snur seg etter nye lyder - Kan
  * Reagerer på navnet sitt - Kan
  * Være klar for fast føde - Kan (han er blitt ganske god på det nå)

  Ved 5 måneder kan noen få:

  * Sitter i korte perioder - Kan
  * Sterkere egenvilje utvikles - Han er en ganske sta gutt.


  Nå runder gjennomsnittsjentene 7 kilo, og er 65 cm lange.
  Guttene veier gjennomsnittlig et halvt kilo mer, og er 67 cm lange.

  * Vi gjengir gjennomsnittsvekt og -lengde. Normalverdiene for jenter er vekt mellom 5.7 og 8.5 kilo, og lengde mellom 61 og 69 cm. Guttenes normalverdier er 6.1 til 9.1 kilo, og 63 til 72 cm.

  OM BARNET

  Barnet løfter seg opp på strake armer når det ligger på magen. Å rulle fra rygg til mage er den neste store ferdigheten som skal læres. Dette læres når barnet er ca. 6 måneder. Etterpå øver barnet på å rulle fra mage til rygg. Når barnet ligger på ryggen, kan det løfte hodet og gripe tak i tærne og knærne sine.

  Enkelte begynner så smått å dra eller åle seg fremover. Barnet kan flytte en gjenstand fra den ene hånden til den andre. Det klarer å gripe ting som er innen rekkevidde, og plukke dem opp ved å bruke hele hånden. Kan også plukke ting opp med begge hender, men slipper det det har i hånden hvis du gir det noe annet.

  Kontakten med andre får nå et mer bevisst preg. Barnet går inn i en periode hvor det knytter tettere bånd med foreldrene sine, og blir generelt mer skeptisk til fremmede mennesker og steder. Barnet viser tydelig glede når det ser kjente ansikter, særlig mor og far og søsken, men kan vise redsel overfor fremmede. Dette er to sider av samme sak.

  Barnet elsker ?Titt-tei?-leken nå. Denne leken symboliserer mye av den sosiale utviklingen barnet går igjennom i denne tiden. All lek som omfatter samspill er morsom, f.eks. å holde øyekontakt og utveksle smil eller lyder med hverandre. Rim og regler som ?Klappe søte?, ?Ride ride ranke? er også artige og spennende. Regler er dessuten en fin måte å avlede barnets oppmerksomhet på, hvis det ellers ikke vil roe seg.

  MILEPÆLER

  Kommunikasjon og sosial utvikling

  • Kontakten med andre får nå et mer bevisst preg. Barnet går inn i en periode hvos det knytter tettere bånd til foreldrene sine, og blir generelt mer skeptisk til fremmede mennesker og steder. Barnet viser tydelig glede når det ser kjente ansikter, særlig mor og far og søsken, men kan vise redsel overfor fremmede. dette er to sider av samme sak.
  • Smiler mot sitt eget speilbilde.
  • Foretrekker å lytte til enkle ord og setninger, syngende stemmer og "babyspråk". Responderer også godt på spørsmål og gjentagelser.
  • Barnets grunnleggende temperament vil begynne å bli tydelig.

  Sanser og motorikk

  • Barnet lærer å plukke opp ting fra gulvet eller en tallerken uten å måtte se på hendene.
  • Holdt i sittende stilling griper barnet godt.
  • Barnet løfter seg opp på strake armer når det ligger på magen.
  • Putter leker i munnen for å utforske dem.
  • Når barnet ligger på ryggen, kan det løfte hodet og gripe tak i tærne og knærne sine.
  • Øver på å rulle fra rygg til mage.
  • Enkelte begynner så smått å dra eller åle seg fremover.
  • Barnet kan flytte en gjenstand fra den ene hånden til den andre.
  • Klarer å gripe ting som er innen rekkevidde, og plukke dem opp ved å bruke hele hånden. Kan også plukke ting opp med begge hender, men slipper det det har i hånenden hvis du gir det noe annet.

  Interesser og aktiviteter

  • Liker gjentagelser og lærer ved å gjøre samme ting om og om igjen.
  • Kan allerede nå skille mellom opp til tre objekter på form, farge og størrelse.
  • Barnet elsker 'Titt-tei'-leken nå. Denne leken symboliserer mye av den sosiale utviklingen barnet går igjennom i denne tiden. All lek som omfatter samspill er morsom, f.eks. å holde øyekontakt og utveksle smil eller lyder med hverandre. Rim og regler som 'Klappe søte' og 'Ride ride ranke' er også artige og spennende. regler er dessuten en fin måte å avlede barnets oppmerksomhet på, hvis det ellers ikke vil roe seg.

   

  Hvor gamle er deres barn? Noen som vet om en bedre oversikt over hva de kan de forskjellige månedene?

  Endelig spiser han

  Nå har Minato endelig fått teken på å spise mat, og spiser det meste. Før ville han ikke har grøt, frukt eller noe som lignet babymat. En dag fikk han smake litt most ris, berneisaus og brokkoli, og han elsket det. Etter dette har han spist alt mulig, og han spiser mer og mer for hver dag som går. Idag var det spagetti på menyen hans, og denne gangen var det bittelitt klumper også. Han prøvde å tygge på det, og det gikk kjempe fint. Det er så hærlig å se at han klarer det nå, uten at alt kommer ut igjen og det kommer mange rare grimaser.

  Viss noen har noen gode babymat oppskrifter så tar jeg gjerne i mot, for vi vil gjerne teste mange gode smaker. Og så lurer jeg på om det går an å lage hjemmelaget babygrøt? Eller om vi bare må kjøpe sånn pakker. Til Madelen så var vi lite flinke med hjemmelaget mat, og det gikk for det meste i kjøpe glass.
  Når begynte dere å få teken på mat spisingen?

  Legging og sånn

  Nå trenger jeg virkelig litt hjelp og tips fra dere. Vi har vært alt for snill med Mianto, og latt han sovne på fanget fra han var baby. Nå må vi alltid la han sovne på fanget før vi kan legge han ned i sengen, og det kan være litt slitsomt til tider. Syns det er så vanskelig å venne han til med å legge seg selv, for han gråter så mye (hater det, syns det er grunsomt å høre på). En stund var han veldig flink og sovnet som oftest for kvelden i 11 tiden om kvelden og sov til dagen etter. Nå de siste dagene blir det litt og litt senere, og idag sovnet han ikke før halv 1 (noen dager har det vært senere enn det også). Spør du meg, så hadde det vært finere om han kunne sovnet litt før og heller stått opp litt før. Det er jo så klart luksus å ha to barn som sover til 11 om morningen hver dag, men en time til og fra hadde ikke gjort meg noe.

  Hvordan startet dere med leggerutiner? Jeg aner ikke hvordan jeg skal begynne (burde vel kanskje vite det siden jeg har et barn fra før, men alt er glemt). Jeg har ikke hjerte til å bare legge han i sengen og gå ut, og jeg føler han er for liten til det også. De  sier jo at man kan starte med leggerutiner i 4 mnd alderen, og han er jo snart 5 mnd. Jeg er og redd for at Madelen skal våkne viss han skal legge seg oppe i sengen sin, mens her i vuggen blir han jo forstyrret av lys og lyder.  Hvordan var dere barn i 4-5 mnd alderen?

  Vi prøver med smokken

  Minato har jo, som jeg har sagt før, ikke villet tatt noe særlig med smokk. Vi har prøvd de fleste merkene de selger i butikkene, men alle har bare blitt spyttet ut igjen. Det er nett som at han ikke forstår hvordan han skal holde den i munnen, eller hvordan han bruker den. Jeg syns det hadde vært veldig fint om han kunne ta den fint, hvertfall når han skal sove. Han blir mye mer rolig med en gang han klarer å ha den smokken i munnen, da kaver han ikke sånn når han er trøtt.

  Jeg tenkte i går at jeg skulle teste en gang til, og denne gangen ville jeg prøve ut den nye smokken fra Hevea (vi har ikke åpnet den før pga. den var fra 3 mnd). Og jammen meg tok han den, han elsket den. Den er så stor også, så han kunne bruke den til å leke med også. Jeg satt den på den søte kosekluten hans fra "Bunnies by the bay, og han lekte i vei. På kvelden prøvde vi å gi den til han mens han var trett, og han tok den kjempe fint. Nå i kveld har han også sovnet med smokken, så jeg håper det fortsetter. Tror vi må kjøpe et par til av den sorten, sånn at vi alltid har de rene.  Både smokken og kosekluten selges hos >>Lykkeland<<

   

  Lykkeland skriver om Hevea smokk:

  Heveasmokken i 100 % naturgummi har en rund form og små lufthull som er formet er formet som kroner, stjerner, biler osv. Smokken er helstøpt, noe som gjør den meget hygienisk (det setter seg ikke hår og lignende mellom smokken og skjoldet). Det anbefales å bytte ut smokkene etter 2 måneders bruk. Smokken skal steriliseres (kokes) i 2 minutter før bruk.

   

  Tar ditt barn smokk? Hvilken smokk liker de best?

  >>Husk konkurransen der du kan vinne Rileyroos<<

  Misfornøyd med mageligging

  Minato liker virkelig ikke å ligge på magen, og det er ganske frustrerende. Vi har hatt han på magen hver dag siden han var liten, men han venner seg ikke til det. Han blir bedre og bedre, men han ligger aldri lenger enn fem min på magen, det er toppen. Han snur seg ikke ennå, og han er over 4 mnd gammel. Stå det skal han, og sitte er også greit, men ikke noe ligging og spesielt ikke på magen. Det er vel på tide å snu seg snart, tror Madelen gjorde det før hun var så gammel. Vi prøver alt, ligge på magen med han, barnetv på foran, leker osv.

  Har dere noen gode tips? Andre som har barn som ikke vil ligge på magen?


  Minato 4 mnd

  Jeg har jo helt glemt at Minato allerede er over 4 mnd, tiden flyr jo bare. Den 22. Desember ble han faktisk 4 mnd, og han er snart ikke en liten baby lenger. Nå klarer han å leke med lekene sine, og han elsker det. Han koser med bamsen sin når han er trøtt, og kneker seg skikkelig oppi den. Han fikk en sånn koslig dansende bamse fra Fisher Price til jul, og den smiler han og ler når han ser på den. Han er kjempe flink å sove om nettene, og sover som oftest fra mellom 23-01 og helt til mellom 9-11 om morningen.

   

  De fleste kan:

  * Holde hodet lenge - Klarer
  * Leggene bærer vekten - Klarer
  * Gurgler igjen når du prater - Klarer

  Halvparten kan:

  * Gripe leker - Klarer
  * Tar etter objekter - Klarer
  * Rulle rundt - Klarer ikke

  Noen få kan:

  * Imiterer ord (baba, dada..) - Klarer litt
  * Får første tann - Klarer ikke
  * Klar for fast føde - Klarer  Babyverden skriver:

  Jenter veier gjennomsnittlig 6.4 kilo, og er 63 cm lange.
  Gjennomsnittsguttene runder 7 kilo denne måneden, og er 65 cm lange.

  * Vi gjengir gjennomsnittsvekt og -lengde. Normalverdiene for jenter er vekt mellom 5.2 og 8.0 kilo, og lengde mellom 59 og 67 cm. Guttenes normalverdier er 5.8 til 8.8 kilo, og 60 til 69 cm.

  OM BARNET

  Kontaktformen mellom dere er fremdeles mest knyttet til ansikt-til-ansikt-opplevelser, og kommunikasjonen skjer hovedsakelig via uttrykk i ansiktene. Men i tillegg vil han bruke stemmen mer aktivt nå for å oppnå kontakt, og han vil også begynne å søke mer etter lydkilder med øynene sine.

  Du kan godt prøve å se etter akkurat når dette skjer ? det er spennende å følge med på hvordan barnets oppmerksomhet utvides ettersom sansene utvikles. Nå kan du se at han bruker både kropp, øyne, mimikk og stemme til å fange oppmerksomheten din!

  Kanskje ser du at barnet ditt viser stor interesse for det som skjer der hun er? Du vil også kunne merke at hun i større grad skiller mellom dere som foreldre og andre personer. Muligens strekker hun armene ut til deg for å bli tatt opp. Eller hun vil påkalle oppmerksomhet for å få tak i en gjenstand.

  Ser du at hun er blitt svært sosial og tydelig setter pris på å være sammen med deg? Det er jo fantastisk å se hvor rause småtasser er ved å gi oss strålende smil, latter og god pludring. Men hun kan også nå begynne å bruke gråten mer bevisst for å påkalle din oppmerksomhet. Dette er en ny milepæl i barnets utvikling ? muligens en av de aller første bevisste sosiale handlingene det foretar seg!

  MILEPÆLER

  Kommunikasjon og sosial utvikling

  • Barnet blir mer opptatt av omgivelsene og blir stadig mer sosialt. Det liker å utforske lyder og musikk, å sitte på fanget og bli sunget for eller fortalt rim og regler, eller ha det morsomt på andre måter. Sansen for humor utvikles, og stadig flere leker blir morsomme.
  • Evnen til å aktivisere seg selv øker. Barnet kan konsentrere seg om en leke i korte tidsrom og ha glede av den. Men barnet kan nå også begynne å rope for å få oppmerksomhet.
  • Foretrekker å ikke være alene - gir tydelige signaler om at det ønsker. oppmerksomhet eller å bli tatt opp.
  • Ler oftere, spesielt under lek.
  • Begynner å vise tegn på sinne.

  Sanser og motorikk

  • Skiller mellom stadig flere lyder og lytter konsentrert. Snur hodet etter lyder utenfor synsfeltet. Betrakter både gjenstander og personer.
  • Holder hodet uten støtte når det bæres.
  • Barnet bruker munnen til å utforske sine gjenstander og sine egne hender.
  • Synet er like skarpt som en voksens, og fargesynet er fullt utviklet.
  • Barnet kan nå bevege øynene fra side til side, uten å måtte bevege hodet samtidig.
  • Leker lenge med ranglen.
  • Griper en ring som holdes over brystet, men må ennå se på hendene for å fastslå hvor det befinner seg i forhold til ringen.
  • Leker stadig mer med fingrene og utforsker bruken av dem.
  • Barnets rekkevidde øker, og det blir stadig flinkere til å koordinere bevgelsene sine.
  • Nakke- og ryggmuskulaturen blir gradvis sterkere. I mageleie vil noen barn strekke seg og forsøke å krabbe eller åle seg forover mot gjenstander lenger fremme. Noen søker også oppover med armene.

  Interesser og aktiviteter

  • Begynner å forstå at noe eksisterer selv når det er ute av syne.
  • Blinker når noe kommer for nært innpå ansiktet - begynner å avstandsbedømme.
  • Lærer å vente på tur når dere prater sammen.
  • Hele verden er interessant for barnet nå. Sammen med barnet kan vi se på, lukte og ta på det som omgir oss. Snakk om det du ser og gjør. Tonefallet og ansiktsuttrykket ditt vil gi barnet en opplevelse det vil assosiere med ordene.
  • De fleste barn elsker musikk. Det kan roe dem ned eller gi inspirasjon til ny aktivitet. Barn liker også å bli danset med, og svinge og vugge i takt med musikken.
  • Mange barn liker også 'fly-leken', hvor en snurrer det rundt i luften mens en husker det litt opp og ned. La alltid 'flyet selvæ få bestyemme hvor fort og farlig det vil fly.

  TIL MOR OG FAR

  Hver mor og far har sin egen måte å få kontakt med barnet sitt på, og barn er jo forskjellige. Det er viktig å minne seg selv om at du må justere deg i forhold til barnet ? ikke omvendt.
  Når dere «snakker» sammen, kan det være nok for ham med blikk-kontakt ? ellers kan det lett bli rent for mye stimulering. Men når du steller ham, kler av og på, bader osv., kan du benytte anledningen til god kroppskontakt; stryke barnet på kroppen, massere eller kjærtegne ham.

  Favoritt bamsen

  Nå tror jeg Minato har fått en favoritt bamse, som faktisk kommer til å følge han videre (nett som Madelen og tussi). Bamsen fra Deglingos er han så utrolig glad i at han nesten spise den opp (bokstavlig talt). Den er så fin for så små som eter på alt, for den er ikke sånn hårete og ekkel, sånn at han blit full i hår i munnen sin. Den er også passe størrelse på, så vi slipper å dra på en bamse som er like stor som ungen selv hele tiden.

  Du kan få kjøpt denne, og mange flere Deglingos på Lykkeland.no. Der har de mange varianter av disse hærlige kosedyrene, blant annet den orginale ulven. De har også kosekluter, tøfler, sekker, rangler og mange andre søte ting med samme søte figurer på.

  Lykkeland skriver:

   

  "Poetosen blant alle Denglingos'ene det er faktisk meg Nonos. Shakespearos sa en gang" En dag vil det gå hundens vei...og den dagen er i dag! Du finner meg vanligvis grublende på noe poetisk og noe som rimer. men som poeten blant Deglingos'ene trenger jeg input. Kan du inspirere meg? " Nonos passer for barn og vokse i alle aldre. Simply Deglingos er en litt enklere og rimeligere utgave i forhold til de originale deglingos'ene. Str varierer fra 25-32 cm.

   

  Har barnet ditt en favoritt bamse?

   
   

  Først grøt smaking

  Nå har Minato fått smake litt grøt for første gang, havre og mais grøt. Han syns det smakte godt, men natten etter var ikke noe gøy. Jeg tror han fikk vondt i magen sin, for han hylte hele natten (og da mener jeg hele..). Jeg tror jeg skal fortsette litt forsiktig, sånn at han venner seg til det litt etter litt. Jeg har hørt om flere som har fått vondt i magen første gang, pga. magen og tarmene ikke er vant til noe annet enn melk. Men Madelen gikk det helt fint, men ingen er jo like.

  Noen som har opplevd magevondt fra grøten før, som har noen tips? Kan jeg ta en skei i flasken hans kanskje?  Ikke helt fornøyd på bildene, men det gikk bedre etter hvert.

   

  Lille bolle tjukk og god

  Jeg måtte bare vise dere tjukke gode gutten vår. Jeg syns det er så rart at han bare har litt over en kilo igjen før han er det samme som Madelen var litt etter ettårs dagen sin, ganske sykt. Tenk at han allerede er over 6 kg, og han er bare tre månede.

  Hvor store var deres ved 3 mnd?

  Minato 3 måneder

  Idag (eller det blir vel i går, siden klokken er over midnatt) fylt Minato 3 hele måneder. Tiden går så alt for fort, om ikke så lenge så er han ikke noe baby lenger. Nå prater han i vei, og smiler så bare det.Jeg syns han er veldig sterk i rygg og nakk, og prøver å ta "situps" hele tiden, hehe. Han har også fått ganske faste rutiner nå, selv om det varier litt innimellom. Som oftest sovner han mellom 22-23.30, og våkner i halv 7 tiden. Han sover videre igjen etter en flaske i sengen, og da sover han til alt fra 8-halv 11. På dagtid er han som oftest blid og glad, og viss han er sutrete så er det en grunn for det, enten mat eller bleie. Han liker best å sovne mens vi holder han på fanget, og han skal se/være fremover.. alltid! hehe.

  Han liker å spise på alt han får sjansen til, klær, hender, leker og til og med smokken vil han ha til tider nå. Han er også begynt å prøve å holde i litt enkle rangler, og han elsker å se på/leke med lekene og bamsene sine. Han er alltid glad når Madelen kommer for å leke med han, da kommer smilet med det samme. Men han viser også når han blir fornærmet eller redd, da kommer det søteste sure fjeset, etterfulgt av den søteste sutregråten.

  Jeg tenkte jeg kunne kopiere en sånn tekst fra babyverden, så da gjorde jeg det;

  Jenter veier i gjennomsnitt 5.8 kilo og er 61 cm lange.
  Gjennomsnittsguttene har allerede rundet 6 kilo, og er 63 cm lange.

  * Vi gjengir gjennomsnittsvekt og -lengde. Normalverdiene for jenter er vekt mellom 4.8 og 7.0 kilo, og lengde mellom 56 og 65 cm. Guttenes normalverdier er 5.0 til 7.8 kilo, og 57 til 66 cm.

  OM BARNET

  Nå er hun ikke bare nyfødt lenger, og interessen for omgivelsene øker, hun er nysgjerrig og vil utforske. Hun kan være flinkere til å bable og leke med lyder. Har du merket hvordan hun kan lytte mer oppmerksomt til deg?

  En begynnende forståelse av at ord kan formidle følelser og mening, for eksempel knyttet til mat, markerer en forandring. Hun begynner allerede å ha forventninger til bestemte daglige situasjoner, som for eksempel å bade og legge seg. Hun har også større bevissthet når det gjelder sammenhengen mellom lyder, bevegelser og respons fra omgivelsene. Hun elsker at du hermer etter alle lydene som lages! «Samtalene» dere imellom kan vare lenge. Smil avler smil, og lyder avler lyder. Samspillet mellom dere blir mer variert.

  TIL MOR OG FAR

  Mange foreldre kjenner en økende glede over å være sammen med barnet sitt nå. Hun er så aktiv. Smil, deilige pludrelyder og vedvarende øyekontakt.

  Et fint utgangspunkt for godt samspill er ikke bare ord ? kroppskontakt er like deilig for både liten og stor. Barnet elsker berøring! Tenk deg noe så godt som å bli tatt på med gode, faste hender og bli strøket over hele kroppen. Du kan for eksempel begynne med å stryke henne over pannen, nesen og kinnet og så over brystet, magen og ut til hendene og føttene.
  Babymassasje er også deilig. En god olje, som for eksempel søt mandelolje, er fin å bruke. Det finnes noen bøker på norsk om babymassasje, og en del fine titler på engelsk. Mange steder holdes det kurs i babymassasje.

  MILEPÆLER

  Kommunikasjon og sosial utvikling

  • Er opptatt av sine nære omsorgspersoner - liker ikke når du går, blir ivrig når du kommer, og følger deg med øynene rundt i rommet.
  • Begynner å imitere faktene sine når dere prater - beveger armer og bein.
  • Øyekontakten med deg øker stadig - en viktig emosjonell prosess som knytter dere nærmere sammen.
  • Begynner å le høyt.
  • Liker lyden av sin egen stemme og utvider stadig spekteret.
  • Bruker mange ulike bevegelser og ansiktsuttrykk for å uttrykke behov og følelser.
  • Lytter intenst og svarer med lyd til den som synger og prater for det.

  Sanser og motorikk

  • Barnets evne til å gripe og bevege en rangle utvikles denne måneden, og det vil gripe etter ting som blir holdt rett foran hånden, når det ligger på ryggen eller sitter på mors eller fars fang.
  • Barnet begynner å trekke i klærne sine.
  • Evnen til å følge bevegelser med blikket utvikler seg raskt
  • Barnet begynner å sparke med styrke.
  • Nå klarer barnet også å gjøre to ting samtidig, som å suge og titte på noe.
  • Barnet løfter hodet og brystet i mageleie når det støtter seg på armene.

  Interesser og aktiviteter

  • Liker og trenger mye fysisk nærhet - vil bli holdt, båret og kost med.
  • Begynner å vise preferanser for enkelte mennesker.
  • Begynner å vise forventning til kjente aktiviteter.
  • La barnet få ligge et sted hvpr det kan følge med på dine og andre familiemedlemmers gjøremål i huset. Legg barnet på magen og legg deg på magen foran barnet og prat og syng. Slik oppmuntrer du barnet til å trene på å holde hodet og overkropp oppe.
  • Barnet utforsker med hender og munn. Skaff noen få, trygge, "tyggesikre" leker som barnet både kan kjenne på og tygge på.

  Hvor store er deres små blitt nå?

  Minato 12 uker

  Idag er lille vennen 12 uker, tiden går kjempe fort. Han er blitt så stor og våken, det er helt utrolig at det går an å forandre seg så fort. Han vil helst bare sitte, eller bli holdt fremover. Viss han ligger litt bakover reiser han seg opp, så han er en sterk liten tass. Han prøver også mer og mer og holde flasken sin, eller holde ting opp mot munnen. Han tar enda ikke smokk skikkeig, men han spiser omtrent opp knyttnevene sine. Det er utrolig hærlig at han sover hele natten nå, hvertfall de fleste netter.

  Vi er enda syke her, men jeg krysser fingrene for at vi blir friske til lørdag. Nett nå er det bare jeg som har feber, og de to små har stygg hoste og er sløve i formen. Madelen stakkar var så trett idag, at hun sovnet på sofaen i syv tiden. Så da får vi bare sove her nede alle sammen, og det er like greit når vi er syke. Minato er nett sovnet i vuggen sin, men han vokner hele tiden når han hoster. Det er fælt å se han får så vondt i halsen når han hoster, han skjærer grimaser og begynner og gråte.

  I morgen skal jeg begynne med kakelaging, og det gleder jeg meg til. Jeg elsker å bake, og håper alt går etter planen. Jeg skal lage Kaptein sabeltann skute kake, en borg, cupcakes, Pavlova og Oreo Kake tenkte jeg. I tillegg har vi bestillt en marsipankake med bilde av Madelen med kaptein sabeltann klær på.


  Nydelig fleece dress fra Memini, fåes hos Epleskrinet.no


  Hvordan var deres små når de var 12 uker?

  Minato 6 uker + legekontroll

  Idag er Minato allerede 6 uker gammel, og vi har vært på lege kontroll. Vi skulle egentlig til helsesøster også idag, men hun var ikke der nett i dag. Men hos legen fikk vi vite at alt sto bra til, og at han var veldig sterk med hodet sitt. Han snur seg allerede fra mage til rygg, og det syns legen var kjempe flott at han klarte så tidlig. Ellers bare lyttet han litt, og skjekket diverse reflekser osv. Jeg spurte om hva som kunne gjøre at han er så tett i nesen sin, men det var visst ikke noe han kunne finne ut av. Jeg syns det er litt rart at han har vært så tett omtrent siden han ble født, men viss legen sier det er ok, så er det nok det.

  Idag har vi vært alene, og da er det så klart mer stress igjen. Minato var heldigvis snill og sov bra på dagtid da, så da fikk jeg gjort en del husarbeid. Jeg fikk til og med hentet 5(!!) pakker på posten idag, hehe, sånn går det når man bestiller alle julegavene på nettet. Nå ligger Madelen fint oppe i sengen sin og sover, og jeg sitter her og venter på at Minato skal våkne, sånn at han kan få siste flaske før det er leggetid for meg også.

  Noen andre som har hatt barn som har vært tett i nesen over lengre tid? Altså små babyer?

  Første smil
  Finingen <3 24. September kom første skikkelige smilet.

   

  Når kom babyene deres sitt første smil?

  Mothers love
  Elsker deg lille mann <3

  Bloggen blir litt glem for tiden, for jeg har rett og slett ikke tid. Dagene går i ett, og det blir alt for lite søvn på meg. I går sov jeg tre timer, og gikk i halvsøvne med en sint baby hele dagen. I natt fikk jeg sove litt mer, så jeg er litt mer opplagt idag. Jeg syns Minato sover litt lite til å være så liten. I går var han våken fra halv 6 om morningen, til klokken 13. Så var det tre timer med søvn, og da sov han ikke skikkelig igjen før klokken var halv 11. Madelen sov hele dagen omtrent husker jeg. Hva er normalt?

  Hjemmebesøk av helsesøster

  I natt fikk jeg sove hele natten, helt fra halv 11 til klokken 6. Egentlig skulle jeg stå opp klokken halv 2, for at Kim kunne legge seg, men jeg hadde tatt på feil alarm. Så da bestemte vi at jeg bare sov til Kim var trett (for han ville se på tv), og så skulle han legge seg på morningen. Jeg syns det var en fin ordning, men jeg tror ikke vi kan ha det sånn videre. Da blir det utrolig uvant når han reiser på jobb, og jeg er alene.

  Jeg brukte hele morningen på rydding og kos med Madelen og Minato. Vi fikk besøk av helsesøster idag, og lillegutten vår var blitt stor. Han var allerede blitt 3180 g, så han har fått godt med mat (han var 2610 g ved fødsel). Ellers snakket vi ikke om så mye, for jeg hadde ikke noen spørsmål. Det var helst det samme som når Madelen var liten, og vi fikk noen skriv om forskjellige ting.

  Nå har vi nett spist middag, og har nett satt oss ned for å slappe litt av. Madelen er nesten blitt frisk igjen nå, og har bare litt tett nese igjen som vi må bli kvitt. Minato er også blitt litt tett i nesen sin, så jeg håper ikke han blir verre, er ikke så lett når de er så små og syke. Jeg har utrolig vondt i hodet idag også, så jeg håper jeg kan få meg en liten hvil snart.


  Hvor mye hadde deres gått opp når de var rundt to uker?

  Måneøynene  <3

  Fødselshistorien

  Onsdag 22. August skulle vi være på ultralyd klokken 10.00 på KK, så vi måtte reise hjemme fra allerede klokken 7. Madelen sov ute hos mamma, for det ble så tidlig for henne å være med (hun pleier alltid å være med på UL). Da vi kom inn på ultralyden tok det ikke lange tiden før vi fikk beskjed om at vi ikke skulle hjem igjen før babyen var født. Det var lite vann, og en ganske liten baby (selv om de sa han var 3000 g, så mente de han var liten).

  Når klokken var 10.45 ble jeg satt på ctg i en 20 minutter ca, og de målte blodtrykket. Det var litt lite spark, men blodtrykket var helt fint. Jeg fikk informasjon om forskjellige måter de brukte på å sette i gang, og jeg fikk beskjed om at det kunne ta flere døgn før det hele var over. Etterpå ble jeg satt på gangen en liten stund, før jeg fikk komme inn til gynekologen. Han skulle finne ut hvor moden jeg var, og hvilken metode som ble den rette for meg. Jeg håpet på at det bare var å ta vannet, for da skulle jeg få komme rett på fødestuen. Og jeg var helt moden, og de tok vannet (men ingen vann kom). De satt en sånn elektrode på hode til babyen, sånn at de kunne overvåke hjerteryten (de trodde ikke han kom til å tåle riene så godt). Jeg var også tre cm til nå!

  Når klokken var 12.00 fikk jeg komme inn på føden, og jeg fikk nett det samme rommet som jeg hadde når jeg skulle ha Madelen, så det var litt gøy. Jeg fikk legge meg ned i sengen, og fikk litt mer informasjon og ledninger på meg. Vi spurte om Kim kunne reise hjem for å dusje, for vi trodde det skulle ta lang tid, men det fikk han ikke. Allerede når klokken var 12.15 begynte jeg å kjenne svake rier, men disse klarte jeg fint. Hjerterytmen var litt høy, så jeg fikk informasjon om hva som skulle skje om de måtte ta han ut med keisersnitt pga. han ikke tålte rier.

  Når klokken var 12.50 fikk jeg satt inn en veneflon i hånden min, og de bestillte epidural til meg. De ville sette den inn, men ikke aktivere den, i tilfelle det ble keisersnitt. Når klokken var 13.30 kom anestesi legene for å sette inn epiduralen. Jeg er jo livredd sprøyter, og de som har tatt epiduralen vet at det ikke er noe behaglig å sette den inn (hvertfall ikke lokalbedøvelsen). Jeg måtte henge meg rundt jordmoren og sitte helt i ro. Det var heldigvis litt lettere enn forrige gang, for nå hadde jeg ikke fått så sterke rier som kom i veien for meg.

  Riene mine ble sterkere og sterkere, og jeg måtte begynne å puste meg gjennom de. Når klokken var 15.40 såg jordmoren på meg at det var på tide å aktivere epiduralen. Da hadde jeg virkelig vondt, og holdt på å begynne å gråte av smertene. Etter at den begynte å virke klarte jeg å sove litt, og våknet når klokken var 17.00. Nå var det på tide å skjekke cm, og det var blitt 5 cm nå. De valgte også å sette inn rie stimulerende drypp nå, sånn at det skulle skje ting litt fortere. Jeg begynte å kjenne riene igjen, og epiduralen var ikke like bedøvende lenger. Jeg måtte opp å stå litt når klokken var 17.15 for å få fortgang på ting, så jeg strevde meg opp på den flotte rullatoren. Nå følte jeg at jeg måtte på do, og spurte om det var greit. Hun ville først skjekke åpningen igjen, og det var det full åpning så det ble ikke noe do tur på meg.

  Når klokken var 17.30 begynte pressriene skikkelig, og jeg fikk beskjed om å presse på neste rie. Jeg var utrolig redd for å presse i starten, for jeg hadde ikke fått klyster. Men jeg måtte jo bare gjøre det, og etter to rier var lille prinsen ute. Da var klokken blitt 17.45 presis! Det første jeg sa var at han var så blå, for han var ganske blå nett når han ble født. Han scoret 9-10-10, så det var veldig bra. Han ble lagt på magen min omtrent med det samme, og det var helt hærlig.

  Han var 2610 g, 48 cm og 33 rund hodet. Så han var litt mindre enn de mente bare noen timer før, så det var nok bra han fikk komme ut når han fikk.

  Etter fødselen var det mer styr. Morkaken ville ikke ut, og etter masse pressing, draing, akupunktur og det meste man kan gjøre måtte de ta den ut manuelt. Det sto sju leger og jordmødre rundt meg på det meste, og Kim måtte gå ut av rommet en stund. Jeg fikk ny dose me epidural bedøvelse, og denne var mye større enn under fødselen. Det var ikke behaglig i det hele tatt, og jeg fikk ganske mange blåmerker på magen etterpå. To timer etter fødselen fikk de den endelig ut, og den så ikke noe bra ut. Navlestrengen holdt på å slitne, så det var flaks vi fikk ut lillegutten når vi gjorde.

  Jeg ble sendt opp på overvåkingen i noen timer etterpå, for jeg hadde mistet absolutt alt følelse i beina og rumpen. Det var en utrolig ekkel følelse og ikke ha noe kontroll over kroppen sin. Når jeg hadde fått følelsen tilbake i beina, så ble jeg trillet ned på barsel. Da fikk jeg endelig gutten min tilbake for en liten stund, men ikke så lenge. Han var veldig kald, og måtte ligge i varmeboks første natten (litt av andre også).

  Men jeg veldig frisk og rask etter fødselen, og hadde omtrent ingen smerter. Jeg slapp noe sying etterpå, og det er jeg utrolig glad for. Med Madelen var det vondt hver gang jeg skulle på do, nå var det ingen problem. Litt etterrier hadde jeg i noen dager, men det var ikke så ille. Jeg fikk reise hjem på lørdagen, så jeg sov på sykehuset tre netter.

  Hvordan var deres fødsler?
  Første bad og trilletur

  Idag har vi hatt kjempe fint vær, så vi tenkte vi skulle komme oss ut på den første trilleturen med Minato. Det ble litt vanskeligere enn vi hadde trodd, for Madelen ble plutselig en jente jeg aldri har sett til før. Hun ble helt hysterisk ut av ingenting, og gråt i over en time uten at noe som helst hjalp. Stakkars liten, det var visst ikke like lett som hun hadde trodd å få en liten bror. Men etter et par timers forsinkelse kom vi oss endelig ut, og vi gikk på butikken. Madelen syns det var kjempe gøy, og hun fikk prøve det nye søsken brettet sitt. Jeg tror ikke hun helt liker at alle gratulasjonene folk kommer med, og syns at det blir litt for mye oppmerksomhet på babyen og ikke på henne.
  På veien hjem igjen idag, så skulle Madelen hoppe og klatre over alt. Det var nok godt for henne å komme seg ut på tur litt igjen. Det er lenge siden jeg har kunnet går noe særlig, så det var nok godt for oss alle. Jeg kjente det faktisk i magemusklene bare av å gå en tur, det sier litt om hvor lite jeg har kunnet bevege meg i de siste.

  Når vi kom hjem lagde vi oss middag, og idag ble det spagetti og kjøttdeig (raskt og enkelt). Mamma og Anja kom en tur nedom, så da kunne mamma gi Minato middag sånn at vi også fikk spise. Etter mat og litt lek var det tid for bading. Det var Minato sitt første bad, for han ble ikke badet på sykehuset. Madelen fikk være med å hjelpe til, og det var kjempe stas. Hun vasket så fint med en klut, og Minato likte også vannet etter litt tilvenning. Det var uvant å bade en baby igjen, men det blir vel fort en vane. Madelen fikk et bad etterpå, og så var det bollebaking. Jeg lovde Madelen at vi skulle bake idag, så da ble det sjokolade boller.

  Nå hviler Kim og Minato seg på sofaen, og jeg tenkte jeg skulle slappe litt av med dataen. Etter neste måltid tror jeg at jeg tar lille vennen med meg opp i sengen, og sover litt. Han pleier sove veldig bra mellom 3-9 sånn ca. Det eneste jeg gjør er å vekke han hver tredje time for litt mat, og så sover han igjen. Men nå på kvelden er han veldig våken, og har ikke så godt sovehjerte. Jeg må si jeg gruer meg litt til Kim skal ut på jobb nå, for det blir litt hardt alene. Han har begynt på sin jobbe periode nå, og kan bli sendt ut når som helst i løpet av de neste tre ukene.
  Hva har dere gjort idag?

  Lillebror er kommet til verden

  Nå har det vært stille på bloggen i snart en uke, og det har sin grunn. Vi skulle jo til ultralyd den 22. August, og vi tenkte jo at vi skulle hjem igjen med det samme, men det skulle vi ikke. Det var lite vann, og en liten gutt, så han måtte ut med det samme. Så da ble det igangsetting, og det gikk ikke så mange timene før han var ute. Fødselshistorie får dere en annen dag, men lillebror var 2610 g, 48 cm og 33 rundt hodet.

  Vi var på sykehuset frem til lørdags formiddag, pga. Minato hadde litt lav kroppstemperatur de første dagene og låg noen timer i varmeboks. Han var heller ikke så flink å spise i starten, men dagen vi skulle hjem spiste han kjempe bra. Turen hjem gikk kjempe bra, og lillebroren sov hele veien og storesøster sov halve veien. Når vi kom hjem var vi slitne, og vi måtte pakke ut og pakke frem alle sakene vi trengte.

  Nå har vi vært hjemme i et par dager, og dagene og nettene går i et omtrent. I natt har det gått veldig fint da, og Minato har sovet godt og bare nett våknet for å spise litt. Han hadde nok ganske vondt i magen første dagen, så da var han litt grinete. Jeg har hatt gansek mye migrene de siste dagene, og etter å ha tatt mange paracet som ikke funket så måtte jeg ta noe sterkere. Jeg måtte jo da så klart pumpe meg, og ikke amme på 12 timer. Vi har også kommet frem til at jeg ikke skal amme likevel, pga. jeg har kronisk migrene og trenger medisiner (noe som blir bale i lengden når jeg ammer). Så derfor blir det tillegg nett som det ble med Madelen. Jeg tror det blir bedre for alle nett i dette tilfellet.

  Nå skal vi snart gå oss en tur på butikken, og det skal bli hærlig med en trilletur. Madelen gleder seg masse, for jeg har lovd henne at jeg skal bake boller med henne idag. Hun trenger ekstra masse oppmerksomhet nå, og det merkes godt. Hun er veldig redd for at hun skal bli glemt, og med det samme noen kommer inn springer hun til for å vise noe, hehe. Men hun er en kjempe stolt storesøster, og passer på lillebroren sin hele tiden.

  Bare spør viss det er noe dere lurer på ang. fødsel og tiden etterpå!

  Les mer i arkivet »September 2015 »Juli 2015 »Juni 2015
  Iselin - mamma og interiør

  Matbloggtoppeniselinbst

  Søk i bloggen

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Lenker

  Bloggdesign

  Fra RRH Webdesign
  hits